30 oktober, 2006

Waar zijn de rode potloden?

Keurt minister Nicolai de stemcomputers van de SDU af. Vroeger heette dat nog de Staatsdrukkerij, maar na de privatisering... Enfin, hoe moet dat nou over drie weken? Ik zie nog voor me hoe de stembussen en rode potloden werden geveild door Rob Dirkzwager van de BuurtActie Partij, op het Zeeburgse lijsttrekkersdebat bij de laatste stadsdeelverkiezingen. Jaap Meindersma - toen nog fractievoorzitter van de PvdA - heeft er in ieder geval een voor zijn zoon aangeschaft, met het oog op zijn politieke ontwikkeling. Misschien dat die hem wel wil uitlenen. Zelf scoorde ik een doosje originele rode potloden, die ik gaarne ter beschikking stel. Zonder m'n geld terug te vragen.

Maar niet om het een of ander. Het is toch wel bijzonder dat die stemcomputers nu niet deugen. Hulde aan Rop Gonggrijp die de kat de bel aanbond. Maar de vraag blijft waarom we er nu een oude hacker voor nodig hadden om uit te vinden dat het stemgeheim onvoldoende gewaarborgd werd door die SDU-dingen. Ik bedoel, ze kunnen mannen op de maan zetten...

28 oktober, 2006

Het judo-toernooi van de vier verenigingen

Vanmiddag was het judo-toernooi van de vier ontspanningsverenigingen in de Indische Buurt. Ik mocht de prijzen uitreiken. Omdat het een beetje raar is om prijzen uit te reiken als je niets van de wedstrijden hebt gezien, besloot ik een uurtje eerder aanwezig te zijn. Ik heb een leuke middag gehad.

Het geheel speelde zich af in een afgeladen verenigingsgebouw van Batavia. Op een rij zaten zo'n 20 kinderen gedisciplineerd de wedstrijden te volgen, in afwachting van het moment waarop ze zelf aan de bak moesten. En als ze dan eenmaal op de mat stonden, spatte het enthousiasme - en soms zelfs het fanatisme - er van af. Veel ouders op de tribune en veel vrijwilligers van de verenigingen in de weer. En gelukkig kreeg iedereen aan het eind van het toernooi een prijs.

Waar ik dan weer blij van word op zo'n regenachtige herfstmiddag is het gemengde karakter van het gezelschap. De Hele Indische Buurt was er. Hollanders, Turken, Surinamers, Marokkanen en waar al die Amsterdammers in de Indische Buurt hun wortels maar hebben liggen. Er zullen mensen zijn die dit soort waarnemingen scharen onder het kopje multiculti romantiek, maar voor mij is het een bewijs dat het uiteindelijk helemaal goed gaat komen met de multiculturele samenleving.

Stuntje van Remkes?

Minister Remkes wilde ook iets bijdragen aan de discussie over het bestuur in de Randstad. Over dat soort dingen gaat hij tenslotte. Dus gaf hij bij Buitenhof vorige week een aantal opvattingen ten beste over stadsdelen, het fuseren van gemeenten en meer van dat soort dingen. Hij wilde niet ingaan op de vraag welke gemeenten in de Randstad nou precies zouden moeten fuseren. Dat vond hij een kwestie van beleefdheid. Het feit dat hij het niet nodig vond zijn opvattingen over stadsdelen ook maar een beetje beleefd te formuleren, doet vermoeden dat het hier een verkiezingsstuntje betreft. Tenslotte zijn de twee grootste steden van het land electoraal best interessant. En niet iedereen houdt daar van stadsdelen of deelgemeenten.

Nou gun ik iedereen zijn verkiezingsstuntje, maar dan hoef ik er toch niet gelijk heel diep op in te gaan. Wat mij betreft gaan die Amsterdamse stadsdelen de komende vier jaar aan de slag om die dingen samen te doen waarvan we weten dat het geld oplevert, of betere service voor de burger of betere en snellere resultaten. En dan kunnen we daarna wel weer eens het bekende gezelschapsspel spelen: wie met wie of helemaal nie...

22 oktober, 2006

Te leuk

Het campagnefilmpje van GroenLinks is te leuk om niet te laten zien. Dus met enig kunst- en vliegwerk en dank aan You Tube is íe nu ook hier te zien. Ik krijg er ook bij de zoveelste keer kijken nog steeds een goed humeur van. En da's ook een goeie reden om GroenLinks te stemmen: VrolijkLinks !

20 oktober, 2006

Kernenergie is goed voor het milieu

Het is waar, want de premier heeft het zelf gezegd. Kernenergie is goed voor het milieu. En de VOC is geschiedenis om trots op te zijn. En elke dag patat maakt grote sporters. Toch?

Oorlog is een smerig ding

Het Parool van gisteren meldde dat de lezers van het “gezaghebbende stripinformatieblad” ZoZoLaLa de strip Loopgravenoorlog van Jacques Tardi tot beste stripalbum hebben gekozen. Sinds jaar en dag geeft mijn striphandelaar mij ZoZoLaLa mee. Helemaal gratis, gesponsord door een groot aantal striphandelaren in het land. Het leuke is dat strips in het blad soms met de grond gelijk worden gemaak en net zo vaak commercieel tot mislukken gedoemde werkjes van debutanten en onbekende buitenlanders aan de vergetelheid worden onttrokken. Dus met de invloed van de sponsors valt het wel mee. En toch is het een uitstekend middel om de stripofiel het geld uit de zak te kloppen. Omdat de liefde voor de strip er van af spat en de redactie een goede neus heeft voor bijzondere en vernieuwende strips. En dat geld hebben die paar striphandels in Nederland wel nodig om het hoofd boven water te laten houden, aangezien de negende kunst in Nederland nog steeds een ondergeschoven kindje is.
Het blad is daarmee gezaghebbend en de verkiezing van Loopgravenoorlog door de lezers een goede indicatie van de impact van dat boek. Het lijkt een verkiezing die niet werd geleid door de waan van de dag, maar door het nog eens goed doorlopen en overdenken van de eigen boekenkast. En dat kan niet van iedere verkiezing door het grote publiek gezegd worden…

Wat mij betreft valt er veel te zeggen voor de verkiezing van Loopgravenoorlog. Ik geef toe, Tardi is een van mijn favoriete stripauteurs en zijn nieuwe werken schaf ik blind aan. En nooit ben ik na lezing teleurgesteld. Maar Loopgravenoorlog is een hoogtepunt in zijn oeuvre. Het is een overweldigend boek, een litanie van ellende in de loopgraven. Het gaat niet over de strategie van de generaals of de heldendaden van de groten. Het gaat over angst en dood. Over de schofterigheid van meerderen die zelf achter de linies blijven en bevelhebbers die duizenden levens offeren om een medaille opgespeld te krijgen. Mij blijft het boek vooral bij als een slapeloze nacht. Nooit ga ik slapen zonder een strip gelezen te hebben en die avond viel de keus op Loopgravenoorlog. Dat was dom. Geen moment kon ik besluiten om het boek maar weg te leggen. Na twee uur lezen en kijken was het uit. En de volgende uren lag ik wakker van de beelden. Nu lees ik Loopgravenoorlog alleen overdag. Inderdaad. Oorlog is een smerig ding.

17 oktober, 2006

Toch maar wel een canon?

Eindelijk is er dan een canon van de Nederlandse geschiedenis. En gelijk rep en roer: waar is Pim Fortuijn? Ik heb nog niemand gehoord over het ontbreken van Thorbecke, Kuyper of Troelstra. Misschien is zo'n canon dan toch wel handig. Een mooie kans om de blik op de Nederlandse historie eens wat te verbreden...

14 oktober, 2006

Lekker overzichtelijk

Deugt Henk Kamp wel voor zijn vak? Het is toch gek wanneer je als minister van defensie denkt in termen als “wie het verst kan plassen” en “wie niet voor mij is, is tegen mij”. Vergezocht? Misschien, en het is sowieso niet mijn stijl om er van uit te gaan dat politici dom of slecht zijn wanneer ze er niet dezelfde denkbeelden op na houden als ik zelf. Maar wat moet ik na slechts vijf minuten Nova politiek van gisteravond?

Henk Kamp in debat met Femke Halsema. Halsema zegt dat haar fractiegenoot Farah Karimi meermalen in Afghanistan is geweest. En wat zegt Henk Kamp? Dat hij er zelf wel elf keer is geweest.

Halsema vertelt nog maar eens dat GroenLinks tegen de missie in Uruzgan stemde. En wat zegt Henk Kamp? Dat GroenLinks voor de Taliban stemden.

Ik gun iedereen een overzichtelijk wereldbeeld. Maar de minister van defensie moet natuurlijk wel uitkijken dat hij het zijne niet té overzichtelijk maakt.

12 oktober, 2006

Inburgerende wethouder

Vandaag bestuurlijk overleg over de nieuwe Wet Inburgering. Blijkt een van de collega-wethouders zelf te moeten inburgeren. Dan voelt die hele inburgeringsverplichting toch als het schieten met een kanon op een mug.

08 oktober, 2006

Zwemmen is vet

Zwemles is afzien. In weer en wind naar het zwembad. In te kleine kleedkamers met teveel kinderen omkleden. Regelmatig de teleurstelling verwerken dat je nog niet mag afzwemmen.

Zwemles is leuk. Eerst bak je er niets van. Misschien moet je je angst voor water overwinnen. Maar dan gaat het beter en beter. In het sportfondsenbad Oost is het al feest wanneer je van het instructiebad in de kelder naar het "echte" bad mag.

Het halen van je diploma is het allerleukst. Met meer kinderen dan ooit allemaal met kleren aan het bad in. Allemaal door het "ronde gat" zwemmen, zodat iedereen kan zien dat je ook onder water uit de voeten kunt. Aan het eind allemaal met je diploma op de foto: de trofee is binnen!

Wat een tegenvaller is het dan wanneer je de inhoud van het plastic diploma mapje thuis op tafel legt. Naast het diploma ligt dan opeens een waardebon voor een Happy Meal van McDonalds. Dikkerds worden gemaakt, niet geboren, zei mijn oma al. Maar dit is wel de bloody limit. Hoe haal je het in je hoofd om goed bewegen te belonen met slecht eten? Doe dan twee vrijkaartjes voor het zwembad in dat mapje.

07 oktober, 2006

De SP schuwt de regeringsverantwoordelijkheid niet

Ewout Irrgang is financieel woordvoerder van de SP. Hij wordt geïnterviewed in Eigen Huis Magazine van deze maand.

Eigen Huis Magazine "Maar hoe kan de integrale aanpak dan bevorderd worden?"

Ewout Irrgang "Nou, de minister loopt nu wat achter de feiten aan. Een nieuw kabinet moet stevige afspraken maken over het beleid. Over hypotheekrenteaftrek, over hoe je woningcorporaties kunt aansporen om meer te bouwen of te verkopen. (...)"

Eigen Huis Magazine "Snel bouwen valt of staat af en toe met de fijnstofconcentratie in de lucht. Hoe kijken jullie daar tegenaan?"

Ewout Irrgang "Je moet de tegenstelling milieu versus bouwen niet groter maken dan hij is. Een gezonde leefomgeving is belangrijk, maar je moet niet tot in het absurde doorslaan in de milieuwetgeving. De toestand rond het fijnstof is denk ik een goed voorbeeld van hoe we in onze eigen staart hebben gebeten door zelf zulke strenge regels op te stellen. Wij zouden geen bouwlocaties willen sluiten vanwege de fijnstofnormen, maar het probleem vooral bij de bron willen aanpakken."

Milieu. Over Milieu!

Nova Politiek was deze vrijdag geheel gewijd aan het milieu. Aan het Milieu! Wanneer zie je dat nou nog? De aanleiding was de premiere van een documentaire van Al Gore, getiteld An Inconvenient Truth, over de opwarming van de aarde. Aan het woord waren staatssecretaris Van Geel - van wie ik altijd denk dat hij ook wel weet dat we absoluut te weinig doen aan klimaatbeleid maar manmoedig volhoudt dat het heus heel veel is, omdat dat nu eenmaal zo is afgesproken -, Diederik Samson - die zijn verhaal steeds beter doet, ere wie ere toekomt - en een wetenschapsjournalist die was ingehuurd om te vertellen dat het allemaal reuze meevalt.

Was het nou een leuke uitzending? Niet eens. Ik heb zelfs even overwogen om de tv maar uit te zetten. Iedereen deed namelijk keurig wat van hem verwacht werd. En niet meer dan dat. Van Geel liet weten dat hij toch echt zijn best, Diederik Samson zei dat het allemaal nog veel meer en beter moest en de wetenschapsjournalist vond het nu al allemaal te veel.

Misschien moesten de beide "milieu"-politici wel heel erg wennen aan de plotselinge aandacht van de Nova-journalisten. Nou maar hopen dat het een "opwarmertje" was en dat we in de verkiezingscampagne het milieu wat vaker terugzien. Want het opwarmen van de aarde stopt niet vanzelf...

05 oktober, 2006

Achter computer 12

Op werkbezoek bij Cybersoek in de Indische Buurt. Ik ben achter computer 12 terecht gekomen. Links van mij zit een mevrouw met wie ik nog kennis moet maken, rechts een duo-raadslid van de SP. Met z'n allen zitten we in een rechthoek, achter in totaal zo'n 12 pc's. Erika, vrijwilliger van Cybersoek, heeft mij zojuist de basisbeginselen van muis en toetsenbord bijgebracht. Zo gaat dat dus op je eerste dag bij Cybersoek. Eerst klikken, dan dubbelklikken en vervolgens slepen. Ik kan me eigenlijk niet herinneren wanneer ik het allemaal geleerd heb. Wel dat dubbelklikken in het begin een bron van frustratie was.

Daarmee is dit een dag vol digitale contrasten, want eerder op de middag was ik op bezoek bij het Kennisnetwerk Amsterdam, dat gewijd was aan de nieuwe media (hoezo nieuw, trouwens?). Daar presenteerde iemand www.pznnet.nl, Het Persoonlijk Zorgnetwerk. Het PZN brengt mensen met een PersoonsGebonden Budget (PGB) en aanbieders van zorg bij elkaar, van freelancers tot Thuiszorg Amsterdam. Zo beheer je je PGB helemaal via internet, je zoekt je eigen zorgaanbieders, houdt je administratie bij en de agenda wanneer al die zorgverleners op bezoek komen.

Het begint met klik en dubbelklik en eindigt met digitaal beheer van je PGB. En dat is natuurlijk helemaal niet het einde, maar ook weer een begin.

03 oktober, 2006

Het verschil tussen man en vrouw

In de Axe deodorant commercial storten hordes vrouwen zich op een eenzame man die zich op een tropisch strand overvloedig besproeit met een geurtje.

In de Bavaria commercial bestormen hordes verwilderde mannen een eenzaam cafe waar het betreffende bier wordt geschonken.

Het lijkt ondenkbaar dat een reclamebureau voorstelt om het idee van een van beide commercials te jatten, maar dan met een omgekeerde rolverdeling van mannen en vrouwen.

01 oktober, 2006

Helemaal naar Zwolle

Toch maar naar Zwolle gegaan, vandaag. Congres van GroenLinks. Helemaal achterin de zaal gezien dat GroenLinks nog steeds de moeite waard is. Geen applausmachine, maar stevig debat over de sociale zekerheid. Ik kan me wel vinden in het verhaal over insiders en outsiders, over een samenleving die niet accepteert dat mensen aan de kant staan. Tegelijk kan ik me voorstellen dat het onzeker maakt, dat de ww-uitkering kan ophouden terwijl je nog geen baan hebt. Ook als die uitkering bij GroenLinks hoger is dan bij Balkenende. Het verhaal van GroenLinks over sociale zekerheid is niet makkelijk, omdat het radikaal breekt met het stelsel zoals we dat nu kennen. Kortom, we hebben wat uit te leggen aan onze kiezers. Dat komt ervan als je vooruit kijkt, in plaats van terug. Ik heb zin in de campagne: voor een groen, sociaal en tolerant Nederland.

Helpt het dus toch om naar dat congres toe te gaan!