13 januari, 2007

Echte Mokummer

Stuurt iemand een brief naar het Parool met de vraag of de Amsterdammer van het Jaar een volgende keer misschien een echte Mokummer kan zijn. Hoe moet ik dat lezen? Geen Saïd Bensellam, maar een Bolle Jan? Los van het feit dat veel Bolle Jannen anno 2007 Melvin heten, Saïd Bensallam is natuurlijk een echte Mokummer. Hij doet mooie dingen voor mensen en is uitsmijter. Dat klinkt als ruwe bolster, blanke pit, belangrijk onderdeel van het handelsmerk van de Echte Mokummer. Verder had hij zijn uitverkiezing wel verwacht zodat hij er niet over verbaasd was. Het is het zelfbewustzijn van de Echte Mokummer, dat voorbij Diemen meestel als arrogantie wordt herkend.

Of is het Echte Mokummerschap alleen weggelegd voor diegenen wier wiegje er stond en Neerlands bloed door den aderen stroomt?

10 januari, 2007

Gekke regel

En daar kwam er weer een langs, een gekke regel. In Zeeburg moet een rolluik voor een winkel, kantoor of bedrijfspand minstens 90% doorzichtig zijn. Dat leek een goed idee toen we het invoerden. Een wand met gesloten rolluiken, dat loopt niet prettig. Wat blijkt echter, rolluiken die minstens 90% doorzichtig zijn, zijn in de handel niet verkrijgbaar. 86%, hoger is niet haalbaar. En ze kosten ongeveer 4 keer zoveel, wat bij een nieuw kantoortje in de Indische Buurt dus niet 2000 euro was, maar - inderdaad - 8000 euro. Nieuwe rolluiken moeten doorzichtig zijn en rolluiken die geheel worden vervangen. Maar wat is geheel? En kun je daar op handhaven? Zo lang duurt het niet om een rolluik te vervangen en bewijs daarna maar eens dat het rolluik echt een nieuw rolluik is.

Dus: het voorgeschreven rolluik is niet in de handel verkrijgbaar, wat er het dichtste bij komt is vier keer zo duur en en voordat de oude gesloten rolluiken vervangen zijn door nieuwe open broertjes en zusjes, zijn we jaren verder. Om het netjes te zeggen: het middel lijkt niet in verhouding te staan tot het te realiseren doel. Zou het voor de late wandelaar niet veel veiliger aanvoelen als al die dichte rolluiken van een mooi piece zouden zijn voorzien met een lampje erboven? Graffiti-kunstenaars genoeg in Amsterdam.

Kortom, deze nemen we zeker mee als we binnenkort eens de bezem halen door de gekke regels.