17 juni, 2010

Leerorkest

Vanochtend was ik bij de diploma-uitreiking van het Leerorkest. Het Leerorkest is een initiatief van Marco de Souza van de Muziekschool Zuidoost. Onder schooltijd kunnen kinderen in groepsverband instrumentaal onderwijs krijgen en onderdeel uitmaken van een echt symfonisch orkest. Wauw! Met een beetje hulp van leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest en mensen als Emmy Verheij en Tania Kross speelden 80 kinderen de sterren van de hemel. Helemaal goed. Hun schoolgenoten zaten op de tribune in de MediArena Studio’s in Zuidoost en zongen en klapten mee.

Ik ben dol op dit soort initiatieven. Kinderen leren iets waarvan cynische volwassenen vaak tegen elkaar zeggen dat kinderen het niet meer willen leren. Eat your heart out, oldies! En die kinderen blijken talent te hebben. De een meer dan de ander, maar allemaal meer dan genoeg om mee te doen met het orkest.

Blij fietste ik terug naar huis.

14 juni, 2010

Crisis

De informatieopdracht aan Uri Rosenthal bevat ook een frase over “de moeilijke toestand waarin ons land verkeert”. Schijnt sinds 1935 niet meer te zijn voorgekomen. Kan iemand mij dan uitleggen hoe het zit met de televisie die gisteren bij het grof vuil stond. Daar zat een briefje op met de tekst: “Nog goed. Alleen lelijk.” Dat voelde niet echt als crisis…

11 juni, 2010

De Uitslag

In verstandige bewoordingen had ik de verkiezingsuitslag van commentaar willen voorzien. Als mensen me er op straat over aanspreken, meld ik dat ik gemengde gevoelens heb bij de uitslag. GroenLinks heeft gewonnen en dat is mooi. Maar de PVV is krankzinnig groot geworden. En dat is droevig. Dat Balkenende vertrekt is voor hem een drama, maar ik was er niet ongelukkig over. Maar hoe daar nou echt iets verstandigs over te zeggen? Dat hoeft ook niet. Dat heeft de nieuw gekozen GroenLinks-fractie uitstekend gedaan. Ik heb niet de behoefte om over te bieden.

‘s-Gravenhage, 11 juni 2010


De verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben grote winnaars en verliezers opgeleverd en de politieke verhoudingen zijn er fors door veranderd. Juist nu, in deze economische crisis, is het van belang dat een nieuw kabinet is gebaseerd op stabiele verhoudingen tussen de coalitiepartners.
Voor mijn fractie is het van groot belang dat de formatie voortvarend ter hand wordt genomen. Ik adviseer u daartoe een informateur van VVD-huize aan te stellen, aangezien de VVD als grootste partij het voortouw in de formatie toekomt.
De voorkeur van de fractie van GroenLinks gaat uit naar een coalitie van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Deze paarsgroene coalitie bestaat uit drie partijen die zetelwinst hebben geboekt bij de verkiezingen, terwijl de PvdA slechts een licht verlies heeft geleden. Deze partijen moeten in staat worden geacht om in de moeilijke economische omstandigheden waarin ons land verkeert afspraken te maken over de noodzakelijke hervormingen die de overheidsfinanciën van ons land op orde brengen en de economie gezond en duurzaam maken. Aangezien deze partijen zowel linkse als rechtse kiezers vertegenwoordigen, zou een paarsgroene coalitie een breed draagvlak in de samenleving moeten kunnen creëren.
Dit gezegd hebbende kan de GroenLinks-fractie zich voorstellen dat de VVD allereerst de mogelijkheden verkent met de PVV, aangezien deze partij sterk is gegroeid.

Met gevoelens van de meeste hoogachting,

Femke Halsema

09 juni, 2010

En nu maar duimen

Eigenlijk had ik nog iets snedigs willen schrijven over het borstklopperige foldertje van de Partij voor de Dieren dat op de valreep in mijn brievenbus viel. En ook voor de ontboezeming van Job Cohen dat Jorge Zorreguieta welkom zou zijn op de kroning van Wim-Lex was een scherp stukje in voorbereiding. Maar het is mooi geweest. Vanochtend heb ik nog bij Metrostation Weesperstraat gestaan met GroenLinkse krasloten. “Krassen voor een nieuw kabinet, waag een gokje met GroenLinks, altijd prijs”, ik ben er schor van geworden.

Veel forensen vonden ook wel dat het mooi geweest was. Niemand onaardig of onbeleefd, maar de campagne zat er voor hen wel op. Voor mij ook. Ik heb net gestemd op Femke Halsema. Net als de vorige keer. Klakkeloos op nummer 1? Nee, net als vorige keer welbewust op de lijsttrekker die GroenLinks fantastisch heeft neergezet. Uit respect, zeg maar.

Nu ga ik de kinderen uit school halen, vanmiddag met dochter L. naar zwemles en dan de avondvierdaagse lopen. Het is tenslotte papadag. Maar de rest van de dag zal ik nog wel duimen voor een goede uitslag voor GroenLinks. Want dat is harder nodig dan ooit!

07 juni, 2010

DSB

De economie kan wel wat VVD gebruiken. Heel gek. Elke keer als ik het lees, denk ik aan de DSB-bank.

Een stem is een stem is een stem

Een stem op GroenLinks is een stem op de VVD of het CDA. Plasterk schijnt het gezegd te hebben. Kijk, dan valt mijn bek dus open! Een stem op GroenLinks is een stem op GroenLinks. En wat gaat GroenLinks doen met die stem? Als het even kan regeren. Met wie? Hoe progressiever, hoe liever. Met PvdA en D66. Letterlijk. Wat krijg je van de PvdA? Hoe progressiever, hoe liever. Zonder namen te noemen. Da’s een stuk vager. Daarmee is een stem op GroenLinks een stem op de PvdA. Andersom moet je dat nog maar afwachten.

04 juni, 2010

65 wordt 45

Nederland is een rijk land. Natuurlijk zouden we de AOW op 65 kunnen houden. Als we zouden willen, zouden we de AOW-leeftijd ook kunnen verlagen naar 60. Zijn we rijk genoeg voor. De vraag is natuurlijk of we daar ons geld aan willen uitgeven. Ik in ieder geval niet. Veel mensen worden steeds ouder. Niet zomaar ouder, maar in goede gezondheid. Toen de AOW na de oorlog werd uitgevonden, werden de meeste mensen nog geen 70. Nu haalt menigeen de 80. Fietsend en fluitend. Dan is het toch niet meer dan logisch dat we de AOW eens goed op de schop nemen?

03 juni, 2010

De eerste steen

De directeuren van woningbouwcorporaties zijn vandaag akkoord gegaan met het voorstel voor een nieuwe beloningscode voor bestuurders van woningcorporaties. Het komt er op neer dat ze niet meer mogen verdienen dan de Balkenendenorm. Ik vind het nog steeds veel, want de gemiddelde corporatie valt in het niet bij de Staat der Nederlanden, maar het is een goed begin.

02 juni, 2010

Kraakverbod

Het kraakverbod is aangenomen in de Eerste Kamer. Het duurt nog wel een paar maanden voor de wetswijziging van kracht wordt, als ik het goed begrijp, maar toch. Zonde. Kraken was redelijk geregeld en een behoorlijk effectieve straf op asociale leegstand. Nu vallen we terug op een lullige boete.

Zou je als weldenkende gemeente kunnen besluiten om niet mee te werken aan de handhaving van het kraakverbod? Lijkt me niet. Dat zou toch een vorm van bestuurlijke ongehoorzaamheid zijn en daar moet je natuurlijk buitengewoon terughoudend in zijn. Maar welke prioriteit moet je dan geven aan de handhaving van het verbod? Dat is nog niet makkelijk voor een weldenkende gemeente.

Gelukkig liet Mark Rutte, lijsttrekker van de VVD, afgelopen maandag zijn licht schijnen over de veiligheid in Amsterdam. Erg veilig vond hij het niet, maar dat was ook omdat hij dan mooi Cohen de schuld kon geven van de onveiligheid. Maar goed, in het Parool lezen we: ''Ik ken hier een sigarenboer die alleen zijn werk nog kan doen achter kogelvrij glas. Ik ken ook mensen die weggepest worden uit hun buurt. En het aantal woningovervallen is hier met 15 procent toegenomen.''

Handhaven van het kraakverbod staat niet in het lijstje van Rutte. Lijkt me een duidelijke vingerwijzing...

01 juni, 2010

Stemwijzer

Vandaag heb ik dan toch de stoute schoenen aangetrokken en de Stemwijzer ingevuld. Altijd eng. Kom ik wel uit bij GroenLinks? Het zou tenslotte kunnen gebeuren dat de partijstrategen juist die stellingen hebben gekozen waar ik nou net van vond dat ze tot de minder goede ideeën van de partij behoren. Of dat ik eenvoudigweg niet zo GroenLinks ben als ik dacht.
Het viel mee. GroenLinks stond op 1, op de voet gevolgd door D66 en de Partij voor de Dieren. Daar weer achteraan kwam de PvdA. Ik was het op 6 punten oneens met GroenLinks en had (slechts?) 7 punten van overeenstemming met de PVV. Het kon slechter. Graag noem ik hier even de punten waarover ik het niet zo eens ben met GroenLinks, dan kunt u daar tenminste van op aan.

Winkelsluitingstijden
Van mij mogen winkels open wanneer ze willen. Wel ben ik bang dat de kleine winkelier het daardoor extra moeilijk gaat krijgen. Daarom vind ik dat we dat – bijvoorbeeld in Amsterdam, dat zichzelf op nogal dubieuze overgingen in zijn geheel heeft uitgeroepen tot toeristisch gebied – wel goed in de gaten moeten houden. Liefst zie ik dat iedere winkel weer net als vroeger een bepaald uren in de week open mag. Dat trekt de concurrentiekracht van de supermarkten weer een beetje recht. GroenLinks vindt dat gemeenten het zelf moeten kunnen uitmaken, of de winkels binnen hun grenzen open zijn. Daar valt eerlijk gezegd ook wel wat voor te zeggen.

Ontslagrecht
Ik vond dat het ontslagrecht wel wat mag worden versoepeld. GroenLinks vind zijn eigen plannen geen versoepeling. Het is maar hoe je er tegen aan kijkt. GroenLinks stelt voor de bescherming van mensen met een tijdelijk contract te versterken, maar de bescherming van de werknemer met een vast contract te versoepelen. Tsja. Ik ben het met mijn partij eens – geen wegwerpwerknemers! – maar vind de vermindering van de bescherming van mensen met een vast contract een versoepeling. Een noodzakelijke versoepeling, vooral om het Midden en Klein Bedrijf de werkgelegenheidsmotor te laten blijven die het is.

Orgaandonor
GroenLinks vindt dat iedereen orgaandonor moet zijn, tenzij hij of zij zegt het niet te willen. Ik heb daar al jaren moeite mee. Ik vond en vind dat de overheid daar niet over gaat. Voer campagnes, vraag het mensen in ziekenhuizen op hun sterfbed, allemaal prima, maar je gaat het niet voor mensen bepalen.

Marktwerking in de zorg
Ben ik voor. Het gaat nu goed moet het Slotervaartziekenhuis, na jarenlang kwakkelen. Dat heeft vast iets te maken met het feit dat daar een ondernemer de scepter zwaait. Schandalig vond ik het, toen die ondernemer zichzelf een winstuitkering van 50.000 euro wilde geven en iedereen riep dat dat niet mocht omdat er dan geld uit de zorg zou weglekken. Al die aasgierende adviseurs die met hun salarissen die het veelvoud waren van die 50.000 euro dat ziekenhuis op de rand van afgrond brachten, die lieten zeker geen geld weglekken uit de zorg? En dat gebeurde allemaal voor er ook maar sprake was van marktwerking!
Dat wil natuurlijk allemaal niet zeggen dat ik de voorstellen van CDA, VVD en al die anderen die ook voor marktwerking zijn steun. Zorg blijft een tak van sport waar je voorzichtig mee moet zijn.

Koningin
Tsja. Ik ben al jaren Republikein. Gewoon tegen de monarchie. Afschaffen. Dus als de stelling luidt dat het koningshuis louter ceremonieel moet zijn, dan ben ik het daar niet mee eens. GroenLinks vind dat, zo lang wel een monarchie hebben, die ceremonieel moet zijn.

Referendum
Het is natuurlijk vreselijk dat GroenLinks niet meer voor het referendum is. Ga ik ook eens een keer niet naar het congres, krijg je dat! Ik ben dus voor het correctief referendum en vind dat de Amsterdamse methode landelijk navolging moet vinden. Als voldoende mensen dat willen, moet er een correctief referendum komen. Als dan de helft plus één van het aantal mensen dat bij de laatste verkiezingen is opgekomen tegen is, gaat het genomen besluit niet door.