27 december, 2012

Over Jeroen, Olli, de euro en de HRA

En we hebben er weer één. Nu is het minister van financiën Dijsselbloem die de het-mag-niet-van-Europa-kaart speelt. Het zou eurocommissaris Olli Rehn zijn, die Nederland verbiedt om soepeler met de hypotheekrenteaftrek om te gaan. Tuurlijk!

Nederland predikt sinds het uitbreken van de crisis (en eigenlijk al langer) strengheid in europa. We spraken in 1997 af dat het begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 3 % bbp en de staatsschuld niet hoger dan 60% bbp. Nederland laat geen gelegenheid voorbij gaan om daarop te hameren. En dus pleitte Rutte voor een comissaris die de eurolanden tot de orde zou roepen als ze slordig om zouden gaan met hun financien. Die kreeg hij in de persoon van Olli Rehn en die doet nu wat Rutte wilde dat hij zou doen: hij spreekt de zwakke broeders onder de eurolanden aan. Rutte had er alleen geen rekening mee gehouden dat Nederland daar ook bij zou kunnen horen.


Dijsselbloem moet zijn handen dus niet ten hemel heffen en het anonieme Europa de schuld geven. De hand moet in eigen boezem. Nederland vond dat Europa sober moest zijn, en streng voor de landen die de kantjes er van af lopen. Als je krijgt waar je om vroeg, kun je het alleen je zelf kwalijk nemen. Misschien moet Dijsselbloem in Europa eens een ander verhaal gaan vertellen namens Nederland...