28 december, 2006

Met je stadspas naar de bieb

De gemeente Amsterdam heeft 255.000 euro uitgetrokken om iedere stadsdpashouder een lidmaatschap van de bibliotheek aan te bieden. Da's mooi. Ieder boek is een wereld op zich en op zijn minst een venster op de wereld. De bibliotheek heeft duizenden van die werelden en vensters staan. Dit initiatef verlaagt voor mensen met een laag inkomen de drempel om er een blik op of in te werpen. En als ze iets anders dan een boek willen, dan heeft de bibliotheek dat ook, van dvd tot internet. Kortom, ouderwetse spreiding van kennis en cultuur en daar is niks mee.

Het initiatief laat ook zien wat je kunt met de stadspas. Het gaat er niet om dat je een voorziening in het leven roept voor mensen met een laag inkomen. Het gaat er om dat je bestaand aanbod toegankelijk maakt voor mensen met een laag inkomen. Dat gebeurt hier met gesubsidieerd aanbod, maar het kan (zie ook stadspas.nl) met commercieel aanbod. En waarom niet?

Het gaat er niet om wie het aanbod van wat dan ook (sport, educatie, cultuur, debat, etc.) verzorgt. Het gaat erom dat het er is en dat het toegankelijk is voor mensen met een laag inkomen.

Neemt niet weg dat de markt lang niet in alle behoeften voorziet, maar da's een heel ander verhaal.