28 september, 2010

Restoranje, dat kan je!

Vanmiddag heb ik geluncht bij Restoranje. Dat is een (bedrijfs)restaurant, gevestigd in een kantoorgebouw aan het Surinameplein. Het verzorgt de lunch voor de mensen die in het kantoorgebouw werken en voor anderen, die de weg hebben gevonden. Het restaurant heet niet voor niets voluit: Restoranje ‘Op de derde’.

Het is ook een reïntegratieproject. Restoranje is er voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen er “chef” worden, chef van hun eigen leven, zoals het in de folder staat. Ze leren er wat je moet en kunt doen in de keuken en in de bediening. Ze leren er ook op tijd te komen, samen te werken met anderen, noem het maar op. En en passant is er een aanbod beschikbaar om je schulden onder controle te krijgen, of je gedrag.

Dit soort projecten gaan het de komende jaren zwaar krijgen. Eén van mijn voornemens is om te kijken hoe we dit soort projecten in kunnen blijven zetten voor Amsterdam. Want Amsterdammers worden er beter van. De Amsterdammers die dankzij de projecten (weer) aan het werk gaan, en uit de uitkering. En dat laatste levert weer geld op om te investeren in de stad.