29 september, 2010

Social Return

Zo. De gemeenteraad heeft het nu over het kraakverbod. In dat geweld valt mijn eerste motie natuurlijk niet op. Maar ik heb hem vanmiddag ingediend en hij is met algemene stemmen aangenomen. Ik vind het stiekem een mijlpaaltje.

De motie gaat over social return. Bij aanbestedingen boven een bepaald bedrag vraagt de gemeente inschrijvers aan te geven hoe ze iets terugdoen voor de stad. Je krijgt een contract om een weg te onderhouden en in ruil daarvoor biedt je Amsterdamse jongeren een aantal stageplaatsen in je bedrijf. Da’s de gedachte.

In het voorjaar van 2008 besloot de gemeente Amsterdam Social Return in het inkoopbeleid een plek te geven. Dat moeten al die stedelijke diensten in eigen huis vorm geven. En dan blijkt bij de evaluatie twee jaar later dat nog lang niet alle diensten dat doen. Langzaam, sloom, traag. De precieze kwalificatie doet er niet zoveel toe, maar dat kan natuurlijk niet. En daar ging mijn motie over. Of het college er voor het eind van het jaar voor wil zorgen dat iedere dienst aan Social Return doet.

Da’s goed voor Amsterdam.