02 oktober, 2010

Kraken

Lekker. Er is nog geen kraakpand ontruimd, maar krakers hebben de eerste stenen al gegooid. Dat vind ik wel het lastige van de kraakbeweging. Maak je je druk om ontruimen voor leegstand te voorkomen, zetten ze je zo te kakken.

Vroeger had je nog de 10 beginselen van Schuyt over burgerlijke ongehoorzaamheid. In alle openheid, geweldloos, de consequenties van het handelen aanvaardend, etc. Maar deze krakers generen zich niet om met een bivakmuts op stenen te gooien naar de Mobiele Eenheid, om het daarna op een lopen te zetten. Tuig is dan geen rare term.

Het leven is ingewikkeld. Bewust schrijf ik “deze krakers”. Want de kwalificatie “tuig” is bepaald niet van toepassing op alle krakers. Kraken is in mijn ogen een legitieme manier om leegstand aan de kaak te stellen en te beëindigen. Het is een vorm van politiek handelen, dat gerechtvaardigd is in een stad waar voor allerlei functies geen plek is, terwijl handenvol panden leeg staan. Tegelijk is het lastig, omdat het soms een vorm van voordringen is. Krakers eigenen zich een woning toe, waar anderen jarenlang op de wachtlijst staan. Soms, want in lang niet alle gevallen gaat het om woningen die anders zouden zijn toegevallen aan wachtenden op de wachtlijst.

Wat het allemaal lastiger maakt, is dat het in de kraakbeweging goed gebruik lijkt om elkaar nooit af te vallen. Gooit de ene kraker met stenen, zal de andere nooit zeggen dat het niet deugt. Genoeg gevallen waarin de kraak onterecht was, omdat het pand gewoon bewoond was, nog geen jaar leeg stond of de huurcontracten al gesloten waren. Geen kraker die hardop zal zeggen dat het fout was. Het biedt tegenstanders alle gelegenheid alle krakers over één kam te scheren.

Ik blijf tegen het kraakverbod. Kraken bleek de afgelopen jaren de enige manier om echt iets te doen aan leegstand. De prutsboete die er nu op staat, zal geen vastgoed eigenaar bang maken. Het is onzin en niet zinvol om kostbare politiecapaciteit in te zetten om kraakpanden te ontruimen om ze vervolgens leeg te laten staan.

Maar tegelijk zou het wel prettig zijn wanneer vanuit de kraakbeweging zelf eens een oordeel werd uitgesproken over dingen die niet deugen. Dat niet alles een oorlogsverklaring wordt genoemd. Brandweerkazernes niet zonder commentaar ten onrechte worden gekraakt.