11 mei, 2007

Degelijk journalistiek aura

Valt mijn oog op een bijdrage van Martin Zuithof (hoofdredactuer Zorg + Welzijn) in het Parool. Hij maakt zich druk over de uitspraken van Lodewijk Asscher over het welzijnswerk (eigenlijk alleen over het jongerenwerk, maar goed). Nou gaat ongeveer het hele verhaal over Tjeerd Herrema, maar één zinnetje gaat over mij. Zuithof schrijft: "De huidige wethouder van GroenLinks grijpt de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning aan om flink te bezuinigen en het welzijnswerk weer aan te besteden."

Oei. Daar kleunt Zuithof flink mis. En dat is helemaal sneu nu hij onder zijn bijdrage laat vermelden hoofdredacteur van Zorg + Welzijn te zijn, wat hem natuurlijk een degelijk journalistiek aura zou moeten bezorgen. Hoezo mis?

Als Zuithof de moeite had genomen zich te verdiepen in de voorstellen van het Dagelijks Bestuur van Zeeburg om het welzijnswerk te vernieuwen, dan had hij zijn zin andersom geschreven: "De huidige wethouder van GroenLinks maakt van de nood een deugd: de bezuinigingen op welzijn grijpt hij aan om het welzijnswerk in de geest van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning te vernieuwen."

Net zo onjuist is de zinsnede "het welzijnswerk weer aan te besteden". Het is een veel gehoorde mythe: de keuze van Zeeburg in 2004 om in zee te gaan met het later jammerlijk gefailleerde Alcides was het resultaat van een aanbesteding. Dat is pertinent onjuist. Ik zou haast zeggen: had het stadsdeel maar een ordentelijke aanbestedingsprocedure kunnen volgen. Dan hadden we het kaf wellicht van het koren kunnen scheiden. Wie zijn weerzin tegen aanbesteden in het welzijnswerk wil onderbouwen, zal echt een ander voorbeeld moeten zoeken.