15 december, 2010

Container-amendement

Tsja. Vrucht van de onderhandelingen tussen de financieel woordvoerders van de Amsterdamse coalitie-partijen is een amendement waarin alle uitonderhandelde plannetjes van de verschillende coalitiepartijen zijn opgenomen. Op een begroting van ruim 5,5 miljard buigen de coalitie-partijen zo’n 12 miljoen om. Peanuts, maar de oppositie sprak al gelijk van een tegenbegroting. Da’s natuurlijk gezeur.

Dat de coalitie-partijen van te voren met elkaar afstemmen wat ze gaan steunen en wat niet, is eigenlijk ook helemaal niet zo gek. Zoveel geld is er niet en om dan tot een evenwichtig voorstel te komen is geen sinecure. Dat regel je allemaal niet in een openbare raadsvergadering. Dus om daar nou een punt van te maken is ook wat overdreven.

Maar waar de oppositie absoluut een punt heeft, is dat zo’n verzamelamendement het debat behoorlijk dood slaat. Onderdelen zou je als oppositiepartij best willen steunen, maar zo’n akkoord is natuurlijk wat anders. Heeft het dan zin om een debat aan te gaan over die onderdelen? Eigenlijk niet.

Dat mag van mij een volgende keer anders. Want alleen echt debat maakt duidelijk waar iedereen staat.