25 mei, 2017

Choho, D66 & de Amsterdamse imam

Het is inmiddels een weekje geleden dat wethouder en D66-lijsttrekkerskandidaat Choho het zei: Amsterdamse imams moeten in Amsterdam geboren zijn. Daarna heb ik er niks meer over gehoord. En ik vind dat gek.

D66 laat zich altijd voorstaan op zijn open houding naar de wereld. Maakt zich druk over expats en het vrije verkeer van personen in de Europese Unie. Maar als het om imams gaat, laat de Amsterdamse kandidaat-lijsttrekker zich ronduit kennen als xenofoob. Natuurlijk - je schijnt dat tegenwoordig altijd te moeten schrijven, dus dat doe ik nu ook - zorgen over salafistische predikers zijn terecht. Maar wie denkt dat in Amsterdam geboren imams, moslims of mensen vanwege hun geboortegrond niet radicaliseren, kent zijn stad niet. Wie als oplossing voor zijn zorgen over de verspreiding van het salafisme kiest voor alleen geboren Amsterdammers als imam, laat zich van een hele nare kant zien.

Maar goed. Dat is dan Choho. Maar ik hoor er geen één D66-er over. Geen één! Hoe kan dat nou? Wat de man zei, past toch op geen enkele manier bij D66? Dan moeten er in die partij toch mensen opstaan die het belangrijk vinden om even te laten weten dat die Choho op dit punt helemaal alleen staat?