12 mei, 2007

Glucksmann (wie?) en Europa

André Glucksmann ken ik eigenlijk alleen maar uit het onovertroffen werk van de franse stripmaakster Claire Bretecher. Als ik het goed begrijp is hij één van die briljante filosofen, die op de een of andere manier vooral in Frankrijk zo goed lijken te gedijen. Weliswaar heeft hij geen lemma in de Nederlandse wikipedia, maar hij wist toch maar door te dringen tot de campagne van Sarkozy. Dat u niet denkt dat hij van onversneden linkse huize is. Vroeger wel, toen was hij zelfs maoist, zodat maar weer eens is bewezen dat filosofen niet noodzakelijkerwijs strak in de leer zijn.

Enfin, links of rechts, vandaag verschijnt in NRC Handelsblad een bijdrage van Glucksmann, waarin hij Europa oproept het andere Rusland (van Kasparov en Politkovskaja) te steunen. De uitsmijter spreekt mij aan: "Het wordt tijd dat de Europese Unie zich herinnert dat de passie voor de vrijheid sedert de Griekse Oudheid de voorsprong en de kern vormt van de geest van Europa. Zij vormt de bezieling achter de antitotalitaire opstand in Berlijn (1953), het ontwaken van Polen (1956), de opstanden van Boedapest (1956) en het vervolgin Praag en Warschau, en ten slotte de val van de Berlijnse Muur. En wat daaruit voortvloeide: van de studentenrevoluties tegen Milosevic in Belgrado tot de Rozenrevolutie in Tblisi en de Oranjedecember in Kiëv. Dat is de geest waarin Europa moet handelen."

Nu ben ik mij er erg van bewust dat op het ronkende van de tekst wel wat valt af te dingen, maar de essentie is mooi. Het Idee van Europa is vrijheid en Europa moet daarnaar handelen. Zich niet laten leiden door de olie-afhankelijkheid van Rusland, maar zich duidelijk uitspreken voor democratie en vrijheid. Zo'n Europa kan alleen maar effectief zijn, als het één is. Als het daadwerkelijk met één mond spreekt en daadwerkelijk in staat zijn woorden ook om te zetten in daden. Je zou haast zeggen, dat schreeuwt om een Europese Grondwet.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

van slome naar zoef de haas of wooooodddie

7:40 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

En ik maar denken dat de geest van Europa tot uiting kwam in de spaanse inquisitie, de heskenverbrandingen, jodenvervolging, srebrenica enz. enz.
Als Europa zich dat herinnert, realiseert men zich wellicht dat de vrijheid niet van machtsconcentratie komt. En zeker niet van een grondwet, de misddaden hierboven waren ook gebaseerd op wetten of theorieen die volgens de gebruikers gevolgd moesten worden.

10:41 a.m.  

Een reactie posten

<< Home