12 januari, 2011

Afghanistan en de vuilnisbak

Ieder gezin heeft zo zijn regels. Een van de regels in ons gezin is dat wanneer je iets van straat opraapt, maar besluit het niet te houden, je het in een vuilnisbak moet stoppen. Je mag het niet weer op straat gooien. Ik vind het een overzichtelijke regel voor wel meer zaken. Je hoeft je niet met alles te bemoeien, maar als je het doet en het bevalt niet, kun je je niet zomaar terugtrekken.

Toegepast op de voorgestelde politiemissie naar Afghanistan betekent de regel volgens mij dat je die moet steunen, als je ook van de partij was toen daar na de aanslag op de Twin Towers de oorlog begon. Afghanistan was aan het begin van deze eeuw een religieuze dictatuur, die Al Qaida alle ruimte bood om zijn religieus geïnspireerd terrorisme voor te bereiden en uit te voeren. GroenLinks steunde indertijd de inval in Afghanistan, maar werd steeds kritischer over de manier waarop de oorlog werd gevoerd. Sterker nog, al gauw sprak GroenLinks zich uit tegen de NAVO-missie. Dat neemt niet weg dat ook GroenLinks zich niet consequent tegen die missie heeft uitgesproken. En bovendien gaat het niet alleen om je standpunt toen, maar ook om de situatie nu.

Maar zijn de gezinsregels wel onder alle omstandigheden toe te passen in de internationale politiek? Rommel wel of niet in de vuilnisbak is een redelijk geisoleerd vraagstuk. Niemand die allerhande consequenties verbindt aan het wel of niet in de vuilnisbak gooien. Dat zit anders met steun aan die politiemissie. Op zichzelf klinkt het goed, zo’n politiemissie die los staat van de NAVO. Hoewel, helemaal los van de NAVO staat het eigenlijk ook niet, want als ik het goed begrijp wordt de bescherming van de politietrainers in NAVO-verband georganiseerd. Maar of dat nou wel of niet zichtbaar is, ergens denk ik toch dat veel Afghanen na al die jaren het verschil echt niet meer maken. Da’s een reden om terughoudend te zijn. Maar een tweede reden is misschien wel dat je op enig moment de Afghanen misschien wel het beste helpt door vooral heel duidelijk te zijn over wat je vindt van de aanpak die nu wordt gevolgd. En die werkt niet, en deelname aan zo’n politiemissie kan dan toch werken als legitimatie ervan.

Ik weet het dus niet zo goed. Dit zijn de momenten dat ik mij een eenvoudig Amsterdams gemeenteraadslid voel. Maar als ik er dan toch iets van moet vinden, denk ik: bij twijfel niet inhalen. Misschien ben ik niet eens zo benieuwd naar het standpunt van de Tweede kamerfractie, maar vooral naar de argumenten die ze hanteren. Ik worstel nog even door.

4 Comments:

Anonymous Brian4all said...

Het is nooit slecht om op een foute beslissing terug te komen.

Ten eerste, NAVO-troepen hebben meer ongewapende Afghaanse burgers vermoord dan Taliban-strijders. Dat geldt voor elk jaar opnieuw, sinds het begin van de oorlog. De grootste moordenaars in Afghanistan verdienen geen hulp, maar zouden zich moeten terugtrekken.

Betekent dit dat we "dus" met een Taliban blijven zitten? Nou, juist degenen die de NAVO steunen zouden zich moeten verantwoorden voor Taliban-praktijken.

De marionettenregering van Karzai (geleid door de Amerikanen) bestaat uit namelijk aartsconservatieve drugsdealers, reactionaire warlords, moordenaars en massaverkrachters. Zij heten officieel niet Taliban, maar alles wat je de Taliban wil verwijten zit ook in Karzais roversbende. Die bende is immens impopulair. Niet voor niks dat Karzai alleen met verkiezingsfraude en intimidatie van andere kandidaten aan de macht kan blijven. Wie kiest voor de NAVO, die kiest tevens voor een Taliban, de Karzai-Taliban.

In de loop van de tijd is de Taliban enigszins van karakter veranderd. De oude mullahs die ijveren voor hun eigen machtspositie stellen binnen de Taliban veel minder voor dan vroeger. Er zijn veel jongere strijders. Zij hebben zich aangemeld omdat NAVO-troepen hun familieleden vermoordden of omdat hun leven wordt geterroriseerd door de roversbende van Karzai. Hun allereerste prioriteit is niet het vestigen van een reactionair regime, maar het verjagen van de NAVO-troepen en hun criminele handlangers.

Okay, deze nieuwe Talibani zijn waarschijnlijk niet ecologisch-progressief of sociaal-liberaal. Maar dat is ook niet nodig om een rechtvaardige strijd te voeren: het is hún land, hún grond, hún familie, en hún toekomst. Net als met het verzet van de Vietcong in de jaren '60: misschien niet lid van GroenLinks maar we gaven ze wel gelijk om in opstand te komen tegen de Amerikaanse bezetter. Bezettingstroepen en marionetten hebben er niks te zoeken.

De NAVO wordt er enorm gehaat. En omdat buitenlandse troepen steeds meer tegenstand ondervinden vanuit de bevolking, wordt de bezettingsmacht uitgebreid met Afghaanse soldaten. De Amerikanen hebben er al duizenden van getraind: "politieagenten". Zo worden ze genoemd omdat het Afghanen zijn in Aghanistan. Maar deze "politieagenten" schrijven geen parkeerboetes. Ze dragen mitrailleurs. Het zijn soldaten en ze verlengen de NAVO-ellende.

5:20 p.m.  
Blogger rob alberts said...

Er zijn al teveel doden gevallen in Afghanistan en de wereld. Daarom ben ik tegen een gewapende militaire missie naar Afghanistan.

9:05 p.m.  
Anonymous Brian4all said...

Gisteren op Radio 1:

Willem van de Put van Healthnet TPO, over Kunduz en de nieuwe missie
http://www.radio1.nl/contents/24384-kunduz-niet-het-goede-gebied-om-nu-naartoe-te-gaan

6:38 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Waarom willen wij toch overal met onze neus vooraan staan, terwijl we hier nog zoveel problemen hebben op te lossen? Modern imperialisme van de 21ste eeuw?

4:05 a.m.  

Een reactie posten

<< Home