27 januari, 2011

Demasqué

Het moet me toch nog even van het hart. Vanavond was in de raad het zevende kredietdvoorstel NoodZuidLijn aan de orde. Gaat toch om 1,2 miljard euro. Desondanks een hamerstuk. Zo gaat dat nou eenmaal. Als je eenmaal besloten hebt, moet je ook het geld op tafel leggen.

Het was wel een heel slecht hamerstuk. Het legde niet uit waarom het een hamerstuk was. Ook de uitleg wat er met geld ging gebeuren - waar Amsterdammers natuurlijk wel recht op hebben voor hun 1,2 miljard - stond er niet echt lekker in. Reden genoeg om wethouder Wiebes te verstaan te geven dat hij de volgende keer echt beter moet vertellen wat hij aan het doen is met de NZL. Maar toch, een hamerstuk.

En toen was daar Red Amsterdam. Nelly Frijda hield weer eens een betoog, waar ik iemand wel eens van heb horen zeggen dat het een schilderij is waar de raad niet doorheen zou moeten kladderen. Kortom, haar woorden waren prachtig gekozen en haar dictie was andermaal onovertroffen. Maar het was wel een verhaal waar de honden geen brood van lusten. Dat ze de overige gemeenteraadsleden die lid zijn van de commissie Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit (waar de NZL onder valt), voor geestelijk minvermogenden uitmaakten, was nog tot daar aan toe.

Maar toen ze stelde dat er feiten waren die aanleiding gaven om niet in te stemmen met het krediet, was de maat vol. Bas van 't Wout van de VVD brak de ban. Welke feiten mevrouw Frijda dan wel bedoelde. Er kwam geen antoord. En dus vroeg ik het nog een keer. Er kwam geen antwoord. Ivar Manuel van D66 vroeg het nog eens. Er kwam geen antwoord. Wie het ook vroeg, er kwam geen antwoord.

Red Amsterdam is tegen de bouw van de NoordZuidLijn. Maar je moet ze niet vragen waarom. Dan komt er geen antwoord.

1 Comments:

Blogger rob alberts said...

Het belang voor velen van de huidige metrolijnen is duidelijk.
Indertijd met de Nieuwmarktrellen woog het belang van betaalbaar wonen zwaarder.
Ik ben benieuwd wat er straks gezegd wordt als de NoordZuidlijn ingebruik is.

Of is de gemeente Amsterdam dan failliet en/of ingestort???

8:12 a.m.  

Een reactie posten

<< Home