25 maart, 2011

Over Koudwatervrees en Zeespiegelrijzing

Deze blog verscheen ook op de website van GroenLinks Amsterdam.

Tijdens de commissievergadering Bouwen, Wonen, Klimaat kwam Jupijn Haffmans, directeur van het Milieucentrum Amsterdam inspreken over “Amsterdam Beslist Duurzaam”. In dat plan zijn de goede voornemens van de gemeente verzameld als het gaat om duurzaamheid, klimaat, CO2-uitstoot en dat soort dingen. Haffmans liet op aansprekende wijze zien dat als het gaat om het voornemen de CO2-uitstoot te verminderen, steeds gekozen wordt voor de vlucht naar voren. In 1995 is dan doelstelling 6% minder dan in 1990 en in 2011 is de doelstelling alweer 40% minder dan in 1990. Ergo, het lukt maar niet om de doelstellingen te halen, dus elke keer als we een nieuw plan maken, kiezen we een doetstelling die heftiger klinkt dan de vorige, maar om hem te realiseren kiezen we een stip die steeds verder weg ligt op de horizon. Je wilt het als GroenLinks natuurlijk liever niet horen, maar het heeft ook geen zin om er je kop voor in het zand te steken. Ik hou het in dat soort gevallen altijd maar op de wijsheid dat alle beetje helpen en GroenLinks het bovendien niet alleen voor het zeggen heeft. Maar lastig blijft het.

Het bijzondere was, dat alle partijen in de commissie weer eens lovend waren over de bijdrage van Haffmans. Charmant is hij zeker en als hij dan ook nog gelijk heeft, is het helemaal top. Dan zou je dus denken dat zo’n commissie de eerste de beste maatregel die een beetje hout snijdt, met beide handen aangrijpt. Wat zeg ik, omarmt! Maar nee, dit is de grote mensen wereld, zoals VVD-raadslid Frank van Dalen later in de commissie snedig wist op te merken. Dus het voorstel van GroenLinks-wethouder Van Poelgeest om alvast voor te soorteren op het Amsterdams Investeringsfonds (gevuld met de opbrengsten van de verkoop van de NUON-aandelen) en verstandige dingen te doen als het voortzetten van het energieloket voor het Midden en Kleinbedrijf of (nota bene rendabel!) investeren in windenergie werden alsnog in de koelkast geschoven.

Nee, eerst moeten we precies weten hoe we dat geld van het Amsterdams Investeringsfonds gaan inzetten en daar allemaal regels voor afspreken. Iedereen vindt de voorstellen van Van Poelgeest uitstekend. Iedereen denkt bovendien dat ze zullen voldoen aan de regels die de gemeenteraad gaat vaststellen voor dat Amsterdams Investeringsfonds. Maar ja, die regels he. En dat PvdA en VVD er twee maanden geleden in die zelfde commissie nog mee instemden, daar hadden ze het in de fractie nog eens over gehad of ze hadden het voorstel van Van Poelgeest misschien niet helemaal begrepen. En trouwens, in de notulen stond niet letterlijk dat ze met zijn voorstel hadden ingestemd.

Koudwatervrees en Zeespiegelstijging zijn begrippen waartussen samenhang bestaat...