17 januari, 2012

GroenLinks is er

Het was een succes, maar er waren geen GroenLinksers. Hoe vaak hoor je het niet en lees je het niet. Of er nou gedemonstreerd werd tegen de afbraak van het openbaar vervoer, gestaakt met de schoonmakers of werk onderbroken met de huisartsen, de hamvraag is waar de GroenLinksers nou weer waren. Het is een terechte vraag.

PvdA-ers en SP-ers hebben mooie jassen, body-warmers en petjes. Smaakvol vormgegeven in mooie partijkleuren. Ze hebben enorme ballonnen bij zich, waar echt gas in zit, zodat ze hoog boven de menigte uitzweven. De ballonnen, niet de PvdA-ers of SP-ers. Er zijn auto’s, grote bestelbussen vaak, die van partijwege de demonstratie ondersteunen met folders, gadgets, rozen en warme koffie of soep. Om kort te gaan, degelijk links legt zijn frontsoldaten in de watten.

En wat zet vrijzinnig links daar nou helemaal tegenover? Jassen die er – als ze al kleur hadden – na één keer wassen ronduit verschoten uit zien. Witte regenkleding die op geen enkele manier beschermt tegen wat voor nattigheid dan ook , maar die ook als ze van uitstekende kwaliteit zou zijn geweest niet herkend kan worden als van GroenLinks omdat de omvang van het logo eigenlijk alleen in millimeters kan worden uitgedrukt. En dat allemaal in de maten XXS, XS, S en M, zodat partijgenoten van formaat er niet eens in passen.
Gadgets die er zijn, moet je eerst zelf in elkaar zetten. Van de vijf pennen die de partij ter beschikking stelt, weigeren er twee onmiddellijk dienst en één na een middag schrijven. De ballonnen moet je zelf opblazen, zodat je ze achter je aan sleept in plaats van vrolijk boven je hoofd ziet vliegen. Om de ballon mee te voeren wordt bovendien slechts sisaltouw van tweede kwaliteit ter beschikking gesteld, zodat het er letterlijk houtje touwtje uit ziet.

Toch is dat niet eens werkelijk het probleem. Het werkelijk probleem is het karakter van de GroenLinkser. In de uitnodiging die mij en partijgenoten dringend maande naar Nijmegen af te reizen om aldaar de “Een Ander Nederland” nieuwjaarsreceptie op te luisteren, bevatte ook instructies met betrekking tot de zichtbaarheid. Na binnenkomst moesten wij ons bij een balie melden, en dan zou ons een button ter beschikking worden gesteld. Los van het feit dat ik de hele balie nooit heb gevonden; een button! Er zijn jassen, bodywarmers, t-shirts, petjes, hoodies en wat doet GroenLinks? GroenLinks doet een button!

Het kan niet anders, of het is genetisch. De GroenLinkser wil het gewoon niet. Het helpt niet dat zijn partij altijd rommel ter beschikking stelt, maar dat kan niet enige zijn. GroenLinksers kunnen zich eenvoudigweg niet tooien met partij-parafernalia. Als ze er een mooi verhaal van willen maken, verwijzen ze naar hun individualisme, maar ik denk dat ze er gewoon te beroerd voor zijn. Ik ook. Dus als u binnenkort bij een demonstratie voor/tegen het één of ander een dikke man met een groot kaal hoofd ziet, dan weet u nu: GroenLinks is er.

9 Comments:

Anonymous Hans Langbroek said...

Zo leuk is het niet om een uniform te dragen!

8:28 p.m.  
Anonymous Daniel van der Ree said...

Ik heb jou toch laatst een hele mooie button gegeven? Een groene nog wel!

8:43 p.m.  
Anonymous Hagar said...

Een blog uit mijn hart!
Ik was er zaterdag helemaal klaar voor om me GroenLinksig uit te dossen, maar er was om 5 voor 3 geen balie of communicatiepersoon te vinden!
Laat staan jas, ballon of - vooruit - button.
En ik had nog wel mijn peuter meegenomen. Uitgedost in partijkleuren doet zo'n exemplaar het altijd goed op foto's en film. Gemiste kans.

Inhoudelijk was het ook niet best wat 'we' deden, maar daarover een andere keer...

10:42 p.m.  
Anonymous Rosita Custers said...

Ik vind het wel herkenbaar. Heb ooit een training debatteren gegeven in een heerlijk luxe leerhotel in het midden vh land. Er waren GL-sers die vonden dat zoveel weelde (niveau 3-sterren) toch absoluut niet kon. Zonde vh GroenLinkssgeld! Dat ze het misschien gewoon ook eens verdienden na een heel weekeinde opofferen voor een training kwam niet in ze op.
Wat gun je jezelf en je mensen? Misschien schuilt er een soort Calvinisme achter, Calvinistisch campagnemateriaal want zo denken GL-sers vaak: het gaat toch om de inhoud? Ja, het gaat om de inhoud maaar die wil wel door een mooie en bruikbare verpakking gedragen worden.

10:46 p.m.  
Blogger roxanne said...

...inderdaad, het gevolg van teveel inhoudelikheid op een stapel. wij hebben hier nog wel jasjes, petjes etc, Jan! groet van Marion

10:35 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Zelfkennis en zelfspot, mijn stem heeft ie, de dikke kale man ;-)

Ivar

10:48 a.m.  
Anonymous Michiel said...

herkenbaar :-)

8:37 p.m.  
Blogger harmen said...

Binnenkort mogen we de straat op met jassen, dassen en tassen van Een Ander Nederland... Dat logo is waarschijnlijk door een GroenLinkser verzonnen. Niet herkenbaar en het mocht niet te veel kosten :-)

9:56 a.m.  
Blogger Unknown said...

Soms gaat het om de propaganda
En daar kun je als GroenLinkser ook een bijdrage aan leveren.

Juist met een opvallend uiterlijk.Maar wellicht moet een opvallend uiterlijk voor GroenLinks ook een opvallende doordachtheid hebben.
Dan schaamt de GroenLinsker zich minder voor zijn oppervlakkig propaganda gedrag

Propaganda is echtere altijd OK als het GroenLinks dient, tussen ander propaganda geweld.
Soms kun je een oorlog alleen winnen door zelf ook te schieten.

11:36 p.m.  

Een reactie posten

<< Home