06 april, 2011

Daarom

Niet altijd, zo bespraken wij bij de maaltijd in de pauze van de gemeenteraadsvergadering, weten wij waar we het ook alweer voor deden. De twijfel dringt zich op, wanneer de vraag aan de orde is of duo-raadsleden aanwezig mogen zijn bij een besloten raadsvergadering, of wanneer voor de zoveelste keer op verzoek van de VVD weer gediscussieerd moet worden over het erfpachtstelsel. Deden we het daarvoor?

Maar vanavond wist ik het weer. Collega Marieke van Doorninck stelde vanavond de gemeenteraad voor een petitie te ondertekenen tegen het kabinetsvoorstel illegaal verblijf strafbaar te stellen. Tot haar verbazing had zij geconstateerd dat Amsterdam die petitie niet had ondertekend. Voor het gemak citeer ik uit de door haar ingediende raadsactualiteit:

“De ondertekenaars propageren geen illegaal verblijf maar verzetten zich tegen het strafbaar stellen ervan, omdat dit voor kwetsbare groepen en voor de samenleving als geheel negatieve gevolgen zal hebben. Het is een aantasting van mensenrechten, bedreigt de meest kwetsbare groepen, werkt uitbuiting in de hand, vergroot de afstand tot de hulpverlening, is slecht voor de veiligheid en openbare orde en vergroot de spanningen tussen groepen in de samenleving. Het kabinets-voornemen is strijdig met het doel van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, het VN Vrouwenverdrag, het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie en het Europees Verdrag voor de bescherming van de Rechten van de Mens.”

Ook schrijft zij:

“Amsterdam, dat tolerantie en solidariteit hoog in het vaandel heeft staan en al eeuwenlang een veilige haven is voor vluchtelingen uit alle windstreken, zou eigenlijk bovenaan die lijst moeten prijken. Strafbaar stellen van illegaal verblijf druist in tegen alles waar onze stad voor staat. Ook vanuit praktisch oogpunt moet Amsterdam zich krachtig uitspreken tegen strafbaarstelling. Als de kabinetsplannen doorgaan zal het veel moeilijker worden te voldoen aan de wettelijke zorgplicht die de gemeente heeft voor alle personen in nood, ongeacht verblijfsstatus, die op haar grondgebied verblijven.”

De gemeenteraad besloot de petitie te ondertekenen. VVD, CDA en Trots waren tegen. En ik wist weer waarom ik in de gemeenteraad wilde.