18 april, 2011

Kernenergie is stom

Moesten we toch weer gaan demonstreren tegen kernenergie. Je zou denken dat we de ramp in Fukushima niet nodig hadden om ons te realiseren dat kernenergie een doodlopende weg is. Maar het tegenovergestelde is waar. Ondanks Fukushima wil het laatste kabinet Rutte doorgaan met kernenergie. En dat is stom. Drie keer stom, om precies te zijn.

Kernenergie is stom omdat bij de winning van uranium een behoorlijke uitstoot van CO2 plaats vindt. Zoals de winning van uranium ook een forse aantasting van natuur en landschap oplevert.

Kernenergie is stom omdat kerncentrales niet 100% veilig zijn. Ze zijn niet veilig omdat er mensen mee en in werken en mensen maken fouten. Ze zijn niet veilig omdat ze niet bestand zijn tegen al het denkbare en ondenkbare natuurgeweld. En ze zouden wel 100% veilig moeten zijn, want als het mis gaat, gaat het heel erg verschrikkelijk mis.

Kernenergie is stom omdat het radioactief afval oplevert dat we nog steeds niet voorgoed veilig kunnen opbergen. Al was het maar omdat voorgoed in het geval van radioactief betekent duizenden en duizenden jaren. Zo lang heeft een bouwwerk het op deze aarde nog nooit uitgehouden.

En daarom is de keuze voor kernenergie welbeschouwd vier keer stom. Want het geld dat we steken in nieuwe kerncentrales en het door exploiteren van bestaande, kunnen we niet in alternatieven steken. En die alternatieven stoten geen CO2 uit, zijn wel veilig en leveren geen afval op waar we voor altijd aan vast zitten. Zon en wind zijn het alternatief, daar ligt onze toekomstige energievoorziening.

Goed idee dus van Tamira Combrink om samen met Red Amsterdam voor te stellen om van Amsterdam een kernenergievrije gemeente te maken.