21 juli, 2011

Als in de stadsdelen de lichten uit gaan…

Het is weer komkommertijd en de eerste luchtballon is opgelaten. Door de VVD. Die zien het wel zitten, het opheffen van de stadsdelen. Scheelt zo 1300 ambtenaren. Daar valt van alles over te zeggen, maar laat voor de lol de waarneming van VVD-fractievoorzitter Flos dat stadsdelen alleen over lantaarnpalen gaan eens bezinken.

Letterlijk zegt hij in het interview in het Parool: “En met het verdwijnen van de deelraden en stadsdeelbesturen zal niet langer iedere lantaarnpaal gepolitiseerd worden.” Lang niet iedere lantaarnpaal wordt op dit moment in de stadsdelen gepolitiseerd. Eigenlijk worden er vrijwel geen lantaarnpalen gepolitiseerd in de stadsdelen. Dus dat is een onaardige diskwalificatie door een politicus die zelf ook wel beter weet. Als het in stadsdelen echt alleen maar om lantaarnpalen zou gaan, dan zou de VVD toch nooit mee doen aan al die stadsdeelverkiezingen?

Boeiender is dat de enige Amsterdamse lantaarnpalen die het afgelopen jaar werden gepolitiseerd binnen de kortste keren op het bordje van de gemeenteraad lagen. Als ik het me goed herinner zijn de Ritterlantaarnpalen uit Zuid drie keer besproken in de raadscommissie VVL en twee keer in de gemeenteraad. VVD-wethouder Wiebes werd niet moe de mededeling dat hij er eigenlijk niet over ging te combineren met het verhaal dat hij in zijn voormalige woonplaats Den Haag ook had gestreden voor het behoud van karakteristieke lantaarnpalen. Daarmee de D66-wethouder van Zuid natuurlijk lelijk in de wielen rijdend en dus politiek bedrijvend.

Als de argumenten niet deugen, dan deugt de conclusie meestal ook niet. Lijkt me hier ook te gelden...