07 juni, 2011

Die Wiebes!

Daar stond vanochtend VVD-wethouder Wiebes de stakers van het GVB toe te spreken voor de Stopera. Keurig sprak hij er zijn spijt over uit dat de reiziger getroffen werd door de staking. Maar zonder staking had hij daar niet op dat podium gestaan om zijn verhaal te houden. En dat was een goed verhaal.

De aanbesteding van en bezuinigingen op het openbaar vervoer betekenen een kaalslag van het openbaar vervoer in de stad. Dan gaat het niet om een wat lagere frequentie, een enkel opgeheven lijntje of een tramhalte minder. Dan gaat het om het opheffen van 3 tramlijnen en 25 buslijnen. Dan kun je niet meer naar je werk. Dan kun je niet meer naar school. Dan kun je niet meer op bezoek bij familie. Dan kun je niet meer naar het ziekenhuis. Dan kun je niet meer ….

Zo gaat de stad op slot. Dat is slecht voor Amsterdammers en slecht voor Amsterdamse bedrijven en instellingen. En – misschien begrijpen ze dat dan wel in Den Haag – het is slecht voor het trekpaard van de Nederlandse economie. Want Amsterdam is niets minder dan dat. Met deze sloop van het Openbaar Vervoer wordt het trekpaard een afgeleefd ezeltje.

Maar het blijft een belevenis, een VVD-wethouder die stakers een hart onder de riem steekt.