14 september, 2011

Met de pet in de hand

“De IJ-tunnel is weer van u”. Dat staat op posters die op een aantal plekken in de stad zijn opgehangen door de gemeente. Bedoeld wordt natuurlijk te laten weten dat Amsterdammers weer gebruik kunnen maken van de IJ-tunnel, nadat deze in de zomer afgesloten was in verband met werkzaamheden. Geen misverstanden: prima dat de gemeente expliciet stil staat bij het feit dat IJ-tunnel weer gebruikt kan worden.

Maar was de IJ-tunnel tijdens de werkzaamheden dan niet van ons? Volgens mij is de IJ-tunnel van alle Amsterdammers en is het zaak dat onze vertegenwoordiger en zaakwaarnemer – de gemeente dus – er voor zorgt dat onze spullen een beetje knap en bij de tijd blijven. Dat de tunnel dan een tijdje dicht moet is vervelend voor de gebruikers, maar als de gemeente dat goed aanpakt mag je verwachten dat ze daar begrip voor hebben. Thuis zullen ze de boel ook af en toe opnieuw in de verf zetten.

Het is toch een beetje alsof de gemeente zich verontschuldigt. Alsof de gemeente iets verkeerd doet door onderhoud te plegen aan de IJ-tunnel. Da’s jammer. Een overheid die gewoon zijn werk doet is de overheid die we nodig hebben. Dat vraagt om communicatie die trots en zelfbewustzijn uitstraalt.