08 september, 2011

Pilletje teveel?

Het leuke van een provocatie is dat hij soms werkt.

GroenLinks Amsterdam stelt voor om het gebruik van verdovende middelen niet meer strafbaar te stellen in de Algemene Plaatselijke Verordening van de stad. Gek genoeg verbiedt de opiumwet het gebruik van verdovende middelen niet, en doet de gemeente Amsterdam dat wel.

Als iets strafbaar is, dan heeft dat consequenties. De politie moet er tegen optreden en dat kost capaciteit, die niet meer ergens anders voor kan worden ingezet. En bij de constatering van een strafbaar feit, moet het strafrecht worden toegepast. Terwijl iemand die verdovende middelen gebruikt en anderen daarbij geen overlast bezorgd, vooral zelf een probleem heeft. Zo iemand moet je niet straffen, zo iemand moet je helpen. Maar als iets strafbaar is, moet je natuurlijk eerst straffen.

Aangezien er voldoende mogelijkheden zijn om op te treden tegen overlastgevend druggebruik, is het verstandig om het verbod op gebruik te schrappen. De politie kan dan meer tijd besteden aan opsporen van drugshandel en de aanpak van gebruikers kan zich primair richten op de medische en maatschappelijke aanpak.

Zou je denken.

Maar de Amsterdamse politiek reageerde als door een wesp gestoken. AT5 meldt er als volgt over.

"Waanzinnig en onverantwoord idee van GroenLinks om harddrugsgebruik te legaliseren. Gevolgen: verslaving, agressie en gezondheidsschade!", laat VVD-fractievoorzitter Robert Flos via Twitter weten.

En ook de PvdA is niet enthousiast. "Dit is puur symboolpolitiek. Als je op dit vlak iets wilt, zul je de landelijke opiumwet moeten veranderen. Maar door dit alleen uit de Algemene politieverordening te halen blijft drugsbezit gewoon strafbaar", aldus een woordvoerder.

CDA-raadslid Marijke reageert ook fel: "Zijn ze helemaal gek geworden bij GroenLinks?!"


Zeg drugs, en iedereen gaat over de rooie. Jammer. Zoveel emoties belemmeren het gezond verstand.