07 juni, 2012

83.513 reizigers hebben gelijk

"Openbaar vervoer iets veiliger” kopte NOS Teletekst vanochtend. Nou zijn dat altijd kleine pokke-berichtjes, dus ging ik op zoek naar het bericht bij grote broer NOS.nl. Daar stond het bericht nog steeds, iets uitgebreider, maar met dezelfde kop En met een verwijzing naar de Reizigersmonitor 2011 van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Kijk, dat wordt al serieuzer. En wat staat er dan in dat rapport?    

“Rapportcijfers 7,5 en 7,9 voor de beoordeling van de sociale veiligheid Reizigers beoordelen de sociale veiligheid tijdens de rit met het rapportcijfer 7,9 en de sociale veiligheid in het algemeen met een 7,5. In beide gevallen betekent dit een consolidatie van het resultaat uit 2008, 2009 en 2010. De beoordeling van de sociale veiligheid is het hoogst onder busreizigers (8,1 voor de rit en een 7,7 in het algemeen). Metroreizigers geven met een 7,6 voor de rit en een 7,1 in het algemeen een wat lager rapportcijfer voor de sociale veiligheid in het openbaar vervoer. De tramreizigers geeft voor de sociale veiligheid tijdens de rit een 7,7 en voor de sociale veiligheid in het algemeen een 7,3. Voor de totale groep reizigers is de algemene beoordeling van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer in zeven jaar tijd gestegen van een 7,3 naar een 7,5. De waardering van de rit stijgt van een 7,6 in 2005 naar een 7,9 in 2011."  

Dat zijn natuurlijk fantastische cijfers. Als mijn dochters thuis komen met zulke cijfers, dan gaat de vlag uit en maak ik een extra lekker toetje. Het openbaar vervoer wordt door de reiziger als veilig ervaren. En dit is geen Maurice de Hond-streekproefje, er werden 83.513 reizigers ondervraagd. En wat is de kop? “Iets veiliger”. Wat zuur en zuinig!