24 april, 2013

GroenLinksers Besturen

De jaarrekening 2012 van Amsterdam is gepresenteerd. Normaal toch een beetje saai, want in de regel heeft het college wel gedaan wat was afgesproken. Maar deze keer is het toch een bijzonder document.
Neem de portefeuille werk en inkomen. Vorig jaar december werden we nog opgeschrikt door het bericht dat er zo veel geld over was in die portefeuille, dat er geld terug moest naar Den Haag. Als er niemand meer is om aan het werk te helpen, is dat natuurlijk geen probleem. Maar nu, nu de werkeloosheid oploopt, moeten we juist alles uit de kast halen om mensen aan het werk te krijgen. Wethouder Van Es stelde haar dienst onder toezicht en ging met haar ambtenaren aan het werk om er voor te zorgen dat Amsterdams participatiegeld naar Amsterdamse werkzoekenden zou gaan. En het is haar gelukt. Het overgebleven geld verdwijnt niet naar Den Haag en ook niet op de grote hoop, maar kan in 2013 al (weer) worden ingezet om Amsterdammers aan het werk te helpen.
Of neem de portefeuille grondzaken, waar wethouder Maarten van Poelgeest over gaat. De gemeente maakt bouwrijpe grond. Dat kost geld, maar dat verdien je bij uitgifte terug. Met het geld dat de gemeente in de goede tijden verdiende, werd bijvoorbeeld Pakhuis De Zwijger behouden en omgetoverd tot bruisend debatcentrum. Maar de goede tijden zijn voorbij en projectontwikkelaars durven niet te bouwen, ontmoedigd als ze zijn door banken en kabinet. Dan moet je als gemeente een stap terug doen, anders blijf je zitten met een te grote voorraad bouwrijpe grond. Van Poelgeest deed dat een paar jaar terug al door voor €850 miljoen aan kantoren te schrappen. En Van Poelgeest doet dat nu opnieuw, door voorlopig alleen in te zetten op projecten die zeker weten verkopen. Maar de gemeente trekt zich niet terug. Van Poelgeest bereidde de weg voor zelfbouw, zodat particulieren kunnen blijven bouwen, bouwen zoals zij dat willen. En Van Poelgeest ging aan de slag met de kantorentransformatie, zodat wat al gebouwd is maar leeg staat, toch nuttig kan zijn voor de stad. En als straks de economie weer aantrekt, moet het bouwen weer snel kunnen beginnen. Dat lukt marktpartijen niet op eigen kracht, terwijl we weten dat de sluimerende vraag naar woningen in Amsterdam groot is. Daarom blijft de gemeente alert op kansen in markt en maatschappij. Van Poelgeest heeft een nieuwe, goede balans gevonden tussen klaar zijn voor de toekomst en gezonde financiën.
Dat hebben mijn GroenLinks-wethouders toch maar mooi voor elkaar gekregen.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

I'd like to find out more? I'd love to find out some additional information.


Here is my web-site ... energievergelijker

8:37 p.m.  

Een reactie posten

<< Home