10 juli, 2012

Nette Code

Gisteren tekende de wethouder Carolien Gehrels namens de gemeente Amsterdam de Code Verantwoord Marktgedrag schoonmaak- en glazenwassersbranche. Dat was op initiatief van SP en GroenLinks en ik en Maureen van der Pligt waren uitgenodigd om ons voorstel toe te lichten. Dat is eigenlijk heel simpel, wat mij betreft.
Met aanbesteden en winst maken in de schoonmaakbranche is op zich niets mis. Maar wat schort het verschrikkelijk aan de uitvoering. Schoonmakers worden uitgebuit en onderbetaald. Ze moeten hun werk vaak onder nare omstandigheden doen en als ze ziek zijn, krijgen ze de eerste twee dagen niet doorbetaald.
In 2010 en 2012 staakten de schoonmakers voor een betere CAO. Onmiddellijk zagen we wat hun bijdrage is aan de BV Nederland. Wat is dit land snel vies als niemand opruimt. Toch hebben opdrachtgevers er eigenlijk geen geld voor over. Altijd kiezen ze voor de goedkoopste aanbieding, zonder zich ook maar één moment af te vragen of het eigenlijk wel kan, voor die prijs.
Daarom is er dus die Code. Die legt in een bodem in de markt. Partijen die hem tekenen verplichten zich aan een minimum van eisen te houden. Ondertekening door de gemeente is natuurlijk vooral om het goede voorbeeld te geven, want Amsterdam is bepaald geen beroerde opdrachtgever. Toch was ook voor Amsterdam ondertekening niet gratis; er moest worden geïnvesteerd om aan de code te voldoen.
Het is een investering die zichzelf terugbetaalt. Want schoonmakers die met respect worden behandeld, maken natuurlijk beter schoon. En schone werkplekken, daar wordt natuurlijk beter gewerkt!