17 september, 2012

Parkeerplaatsen voor Daklozen

In NRC Weekend legt PvdA-voorzitter en voormalig wethouder in Utrecht Hans Spekman uit hoe dat ging in Utrecht, regeren door PvdA en VVD. Reuze pragmatisch: “De VVD-wethouder mocht parkeerplaatsen bouwen bij bedrijven. Dat leverde veel geld op, dat ik vervolgens kon besteden aan sociale voorzieningen en hulp aan dak- en thuislozen.” Klassiek. Rechts verdient het geld door het milieu naar de bliksem te helpen. Links verdeelt een stukje van de winst.

De bespiegeling van Spekman laat zich natuurlijk niet alleen lezen als een beschouwing over de kansen van een nieuw paars kabinet. Het laat ook zien hoe Spekman zich dat voorstelt. We zetten de motor van de economie aan door ons milieu gratis te maken. Iedereen mag bouwen en vervuilen wat hij wil, zonder dat daar een milieu-prijskaartje aan hangt. Zo krijgen we de economie weer aan de praat, gaan we lekker verdienen en kunnen we mensen met lage inkomens van dienst zijn.
Het is een oud-linkse manier van denken. Het ontkent dat milieu een productiefactor is. Milieu is niet gratis. Als de economie gaat draaien, dan stijgt de vraag naar energie. Aangezien fossiele brandstof schaars is, gaat de prijs van energie en omhoog, waardoor de groei van de economie weer wordt geremd. De energie die we wel kunnen betalen veroorzaakt een stijging van CO2-uitstoot en kan alleen tegen hoge financiële, maatschappelijke en milieu-kosten worden gewonnen; even kijken naar alles wat er gebeurt rondom het plan van Shell om olie te winnen onder de noordpool en je weet genoeg.
Wie echt iets wil doen voor mensen met lage inkomens en tegelijk het milieu wil ontlasten in plaats van extra te belasten, kiest voor zon en wind. Gratis energie, zodat energie-, maar ook woonlasten beperkt of zelfs verlaagd kunnen worden. Schone energie, waardoor de CO2-uitstoot eveneens beperkt of verminderd wordt.