09 september, 2012

Zoek het uit met je schulden

Zelden halen berichten over de schuldhulpverlening de voorpagina, maar afgelopen zaterdag was het raak. Op verschillende plekken in de stad maken beunhazen en oplichters misbruik van de wanhopige situatie waarin mensen met schulden terecht kunnen komen. Zij struinen wachtkamers van de reguliere schuldhulpverlening af, praten mensen met schulden nog wat extra geld uit de zak door ze een snelle oplossing van hun probleem te beloven en verdwijnen vervolgens met de noorderzon. Wethouder Ossel is er al druk mee bezig en terecht vroeg PvdA-raadslid Ahmet Olgun er in de gemeenteraad nog eens aandacht voor.
In het Parool doet Olgun een aantal voorstellen om het probleem aan te pakken. Een daarvan is dat mensen die zijn opgelicht door zo’n malafide schuldhulpverlener, voortaan geen gebruik meer mogen maken van de reguliere schuldhulpverlening. Letterlijk staat er: “Maar wie zo dom is toch voor het clandestiene circuit te kiezen, mag wat mij betreft geen beroep meer doen op de gewone schuldhulpverlening. Al is dat vaak lastig, vooral als kinderen de dupe dreigen te worden.” Voor wie het niet gelooft: lees die krant!
Daar zakt mijn broek werkelijk van af. Mensen verzuipen soms in hun schulden en grijpen dan iedere strohalm aan. En wat zegt de PvdA Amsterdam dan als het mis gaat? Eigen schuld dikke bult, bij ons kom je er niet meer in. Had je maar niet zo dom moeten zijn om met de verkeerde schuldhulpverlener in zee te gaan.
Klinkt heel sterk. Is volstrekt niet sociaal.